Tegelviken Konsult logo

Att tänka på i tuffare tider!

För många företag är det just nu tuffa tider. Orderingången minskar, därmed sämre intäkter och ett sämre resultat. Men självklart vill du att ditt företag ska överleva och när ljusare tider kommer, för det gör det, då finns du och ditt företag fortfarande med!

Men för att klara svackan vill jag ge dig några tips och lite att tänka på:

Ta hjälp och prata om dina problem och farhågor. Att sitta själv med problemen blir aldrig bra. Har du redan en revisor eller en redovisningskonsult så anlita dom. Om inte, så sök upp någon som du kan ta hjälp av att analysera problemen och diskutera fram lösningar.

Gör en budget. Då får du svart på vitt hur ditt resultat kommer att se ut under de förutsättningar du tror kommer gälla. Du ser också om likviditeten räcker.

Kontakta din bank om du ser ett lånebehov framöver. Att diskutera en checkräkningskredit eller ett lån med banken blir lättare innan krisen infunnits sig.

Ta betalt. Är du konsult, var noggrann med din tidsskrivning och pruta inte med dig själv när du ska fakturera. Och håll koll på att du får betalt. Har inte kunden betalat i tid, påminn och gör det tills du har fått dina pengar. Det brukar vara den som skriker högst som får betalt! Och om du i förväg tror att kunden kan vara kritisk till din faktura, ge en hint innan arbetet påbörjas förutsatt att du inte ska lämna en offert.

Se över dina kostnader, vad kan du skära ner på? Finns det prenumerationer och serviceavtal som bara rullar på. Kan du diskutera villkor med någon av dina leverantörer? Betalar du höga pensionspremier som du kan dra ner på. Leasingbilen blir ju väldigt kostsam när räntorna stiger. Kan du dela lokal med någon annan företagare?

Har du lager? Försök hålla det så lågt det bara går, köp in efterhand och försök bli av med det som legat där ett tag. Väldigt många lagerartiklar blir snabbt inkuranta och tappar därmed i värde.

Om du driver ett aktiebolag. Betala skatter och avgifter i tid. Säkerställ också att du inte hamnar i läget med likvidationsbalansräkning. Prata med din revisor som gärna hjälper dig med dessa frågor. Tänk på att du som styrelseledamot blir ansvarig om du inte följer aktiebolagslagen!

Men försök tänka positivt och om det verkligen inte går att lösa problemen, stig av i tid! Det är alltid viktigt att försöka minimera konsekvenserna det kan få på din privata ekonomi.

Ljusare tider kommer!

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anlita mig som rådgivare till ditt företag

Samverka med mig på Linkedin

Kontakt

Marianne Sandén Ljungberg

Senior Advisor

+46 705–14 55 99

Tegelviken Konsult AB

Stadsbudgatan 1C • SE-227 36 Lund / Sweden