Tegelviken Konsult logo

Mormor har gurka på ögonen!

För några dagar sedan ringde min dotter och berättade att Alma snart 5 år på väg till förskolan sagt: mamma nu tänker jag att mormor har gurkskivor på ögonen. Var hade mitt hjärta fått detta ifrån, mycket gör jag men lägga gurka på ögonlocken har jag nog aldrig provat. Men vilket uppiggande samtal, barn är underbara! Dessvärre är det är det alltför många som idag far illa även i vårt fina land.

Jag hade strax före jul möte med Stadsmissionen. Det är inte utan att ögonen tåras när det berättas om en flicka som fick köpa en chokladkaka i Matmissionens affär, äntligen hade familjen råd. Väldigt många familjer lever i fattigdom och när skolloven kommer, som för de allra flesta är underbart, är katastrofen ett faktum. Nu får inte barnen det där middagsmålet som man så väl behöver. Hur har det egentligen kunnat bli så här, och vad händer när familjer inte kan tillgodose barnens grundläggande behov. Mat på bordet, ryggsäck att ha med till skolan, skor när dom gamla blivit för små osv. Är inte risken då väldigt stor att hamna i kriminalitet? Enligt Stadsmissionen är detta en av förklaringarna till varför allt fler unga söker sig till kriminella kretsar, man behöver helt enkelt pengar. Och inte bara pengar till att köpa Gucci keps eller en fin klocka utan till mat på bordet.

Vi är duktiga på att skänka i Sverige, inte minst ser vi det på alla de olika insamlingsgalor som TV- sänds eller allt det överskott som vi lämnar till ex Erikshjälpen. Men det räcker inte, det är någon typ av systemfel när ett barn i Sverige inte kan äta sig mätt eller när en mamma och pappa hoppar över en måltid för att barnen ska få mat. Kära politiker ni måste agera, och det nu. Blir det fler barn som lever i fattigdom, blir kriminella senare i livet, ja vart är vi då på väg?

Vi måste alla kämpa för att barn måste få vara barn, växa upp i en trygg miljö, ha mat på bordet och skolväska när man går till skolan. Att julen och skolloven inte är katastrof för att föräldrarna inte kan sätta fram mat på bordet eller ge en julklapp till varje barn. Vi måste se till att alla lär sig läsa, skriva och räkna och att de som vill kommer vidare i utbildning.

Den politiker som ärligt står upp för barnen, den röstar jag på!

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anlita mig som rådgivare till ditt företag

Samverka med mig på Linkedin

Kontakt

Marianne Sandén Ljungberg

Senior Advisor

+46 705–14 55 99

Tegelviken Konsult AB

Stadsbudgatan 1C • SE-227 36 Lund / Sweden