Tegelviken Konsult logo

Tänker du starta ett företag?!

Tänker du starta ett företag? Funderar du på om det är en enskild firma eller kanske ett aktiebolag som ska bli din bolagsform? Låt oss reda ut begreppen så du blir lite säkrare i ditt val! Men innan du startar, skaffa dig gärna en rådgivare. En duktig redovisningskonsult eller revisor att bolla dina tankar och funderingar med brukar vara välinvesterade pengar. I många kommuner finns också Nyföretagarcentrum som kan hjälpa dig att komma igång.

Ska du starta ett företag där du mest vill prova på och ännu inte har en stadig kundkrets då blir mitt snabba svar, starta en enskild firma. En enskild firma kräver ingen kapitalinsats och mycket av den formalia som krävs för ett aktiebolag slipper du bry dig om.

Men innan du startar så gör en liten affärsplan. Varför startar du företag, vad vill du uppnå? Det finns många bra mallar på nätet och frågorna du bla ska besvara är:

  • Vilken är din affärsidé, ditt erbjudande
  • Vilken är din marknad
  • Hur ska du marknadsföra ditt erbjudande
  • Hur ska företaget fungera
  • Och så glöm inte att göra en budget!

Även om du har en enskild firma så måste du ha en ordnad bokföring som avslutas med en resultaträkning och en balansräkning. Och varje år måste du lämna in en bilaga till din privata deklaration som visar just dessa uppställningar. Med enskild firma måste du också vara medvetna om risken. Den enskilda näringsidkaren har ett personligt ansvar. Om företaget inte kan betala sina skulder kan fordringsägarna kräva pengarna av dig som ägare.

När du har fått igång verksamheten och har stadigt med intäkter då kan det vara dags att fundera på ett aktiebolag. Varför frågar du dig, nu kan jag det här med enskild firma! Det finns flera aspekter men det jag tänker närmast på är risk, skatt och förtroende. När man startar ett aktiebolag har man inte längre ett personligt ansvar, det finns undantag men generellt brukar man säga så. Det man riskerar är det insatta kapitalet dvs aktiekapitalet om bolaget skulle gå i konkurs. Sen finns det skattefördelar genom att i en enskild firma skattar man varje år av sitt resultat men i ett aktiebolag kan du välja att låta en del av överskottet stanna kvar i bolaget för att senare ta ut som lågbeskattad utdelning. Och så kan det finns både kunder och leverantörer som hellre gör affärer med aktiebolag än en enskild firma, det inger kanske ett större förtroende!

Avslutningsvis, verkar det svårt och rörigt att starta bolag. Du måste inte kunna allt utan ta hjälp av en duktig rådgivare! Då sover du mycket bättre på natten. Lycka till!

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anlita mig som rådgivare till ditt företag

Samverka med mig på Linkedin

Kontakt

Marianne Sandén Ljungberg

Senior Advisor

+46 705–14 55 99

Tegelviken Konsult AB

Stadsbudgatan 1C • SE-227 36 Lund / Sweden