Tegelviken Konsult logo

När är det LAGOM

Visst är det bra när saker är lagom, detta svenska ord som inte finns i något annat språk. Jag tycker att påsken är lagom liksom vår och höst, en bit sockerkaka och en kopp kaffe.

Vi älskar alla att fika men vem mår bra av en jättemuffins eller en enorm kanelsnäcka? Men vill du ta en fika på stan, jag då finns det sällan något lagom alternativ så antingen delar du med någon, kastar hälften eller äter upp allt och mår lite pyton resten av dagen.

Vi har lärt oss av sången att julen varar till påska, vilken tur att så inte är fallet eftersom julen ofta börjar redan i oktober. Man kommer in på ICA i mitten av oktober och plötsligt konkurrerar Halloween med allt julpynt som tagits fram. Det är ingen hejd på julen, allt vi ska köpa, allt vi ska baka och laga, pynta och greja. Glöggmingel, julfester, släktkalas, advent, juldagar och så nyår! Är inte påsken så mycket mer lagom, bara lite pynt i affärerna, godis och kanske en present till barnen, 5 dagar sen är det över. Och trots detta lite mer lagom format så äter vi ju i princip samma sill och godis som på julen!

På något sätt blir både våren och hösten också lite mer lagom, det smyger sig på. En picknick i vårsolen eller en vandring för att se alla höstfärgerna. På sommaren är det grillfester med flintastek (huh), solen skiner man måste till stranden, semester och alla ska vara glada och nöjda. Och så blir det regn och bara regn vissa somrar. Inget som vi precis tar med jämnmod, så här skulle det inte vara, vi måste resa, var som helst bara det är sol och värme! Vintern har vi redan talat om, där sätter julen ofta sin prägel.

Lagom är bäst brukar vi säga så om åtminstone jag tycker att vissa saker inte är lagom då får jag lära mig att göra det lagom och dra ner på ambitionen. Men julpyntet i affärerna, fula julgranar överallt det får vi nog leva med!

Men att driva företag går rätt sällan att göra lagom. Det kräver ett fullt engagemang oavsett om du är ägare, arbetar i styrelsen eller har posten som VD. Många gånger i de små bolagen så har du alla kepsarna på dig, du är både ägare, styrelseledamot och VD. Frågorna blir svåra att sortera och ofta hinner man inte med strategin. Ta hjälp av någon utifrån, sortera frågorna i rätt bolagsorgan och få tid att tänka på framtiden, ibland.

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anlita mig som rådgivare till ditt företag

Samverka med mig på Linkedin

Kontakt

Marianne Sandén Ljungberg

Senior Advisor

+46 705–14 55 99

Tegelviken Konsult AB

Stadsbudgatan 1C • SE-227 36 Lund / Sweden