Tegelviken Konsult logo
nätverk

Vikten av att nätverka

Jag har lovat mig själv att inte ångra mina val. Men en sak som jag kunde gjort så mycket bättre och inte hela tiden valt bort är att nätverka. Att alltid tycka att man inte hinner, att det är bättre med en snabblunch, för vem skapade jag värde? Ja inte var det för mig själv! Visst lunchade jag med mina kollegor men alltför ofta valde jag något snabbt i stället. Och att gå på olika nätverksträffar, ja ambitionen fanns där men prioriteringen blev en annan.

Jag har genom åren haft kollegor som har varit otroligt duktiga på att se till att vara i de rätta sammanhangen och mingla. Men merparten inkluderat mig själv har inte prioriterat alla de intressanta inbjudningar och möjligheter som kommit. För många är det säkert också en rädsla att träda ur komfortzonen och plötsligt stå och prata med de som man inte känner. Visst har även jag känt så ibland, dagar när man varit stressad och tanken uppfylld av allt som måste hinnas med.

Ett nätverk bygger man både inom det egna företaget men också ute i näringslivet. Kollegor att byta tankar och idéer med och där skrattet och snacket kring kaffemaskinen skapar väldigt kreativa lösningar. Men det jag trots allt tänker mest på när jag skriver nätverka är att röra sig ut från det egna företaget och möta andra. Det kan vara kollegor i samma bransch, företagare inom samma område eller inom kommunen, bankfolk, revisorer och advokater. Ett nätverk som kan skapa affärsmöjligheter och kontakter och som kan visa sig vara värdefulla både nu och längre fram i livet.

Men varför tycker jag nu plötsligt att detta är viktigt, det som jag valde bort tidigare. Ja ett ärligt svar är att jag inte längre befinner mig på ett företag med massor av kollegor utan måste söka mina kontakter på annat sätt. Men allteftersom jag nu mer och mer rört mig inom olika nätverk så ser jag också hur positivt detta hade varit tidigare. Genom att prata och diskutera med andra företagare öppnas perspektiven och man lär av varandra. Idéer och erfarenheter utbyts och nya kontaktytor skapas. Du möts av ett intresse för dig och de erfarenheter som du bär på och som kanske kan hjälpa andra att komma vidare att nå sina mål, precis som du får hjälp att nå dina. Sen ska vi inte glömma bort den kunskapsöverföring som också brukar finnas med intressanta föredragshållare.

Men var ska jag hitta mitt nätverk undrar du kanske. Historisk har många nätverk funnits inom Rotary olika ordenssällskap, Lions osv. Dessvärre riskerar vissa sällskap att kanske i allt för hög utsträckning befolkas av personer som sedan länge lämnat yrkeslivet. Se dig om finns någon företagarförening hos dig, är du medlem i Företagarna, har kommunen Näringslivsluncher, är du medlem i Handelskammaren. Lyssna runt, hör med din bank dom brukar vara duktiga på att nätverka.  Bli medlem, gå på några träffar och så utvärdera. Men döm inte redan vid första besöket, låt det ta lite tid. När du lär känna fler så blir det allt roligare och mer givande.

Jag fortsätter min resa inom nätverkande och hoppas att du hittar din.

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anlita mig som rådgivare till ditt företag

Samverka med mig på Linkedin

Kontakt

Marianne Sandén Ljungberg

Senior Advisor

+46 705–14 55 99

Tegelviken Konsult AB

Stadsbudgatan 1C • SE-227 36 Lund / Sweden